Een scala aan toepassingen
Mengen is het met elkaar in contact brengen van ongelijksoortige stoffen, waarbij ten minste één van de stoffen een vloeistof is. Het mengproces komt tot stand door beweging en snelheidsverschillen in de vloeistof.
Roeren is het mechanisch in beweging brengen van de vloeistof om menging te bereiken.
Toepassingen
Roeren en mengen is een basisbewerking, die in de industrie een enorme variatie aan toepassingen kent. Wij kunnen meng- en roerprocessen indelen op grond van de aanwezige fasen. Meng- en roerprocessen hebben gemeen dat er steeds een continue vloeistoffase aanwezig is. Daarnaast kan er een vaste fase (poeder, korreltjes) aanwezig zijn, een tweede vloeibare fase (druppels), een gasfase (bellen) of een combinatie.
Blenden en homogeniseren
Bij de eenvoudigste toepassing gaat het om mengbare vloeistoffen. Men spreekt dan van blenden of homogeniseren. Een voorbeeld is het mengen van verschillende batches olie.
Suspenderen
Roeren kan ook dienen om vaste stofdeeltjes in een vloeistof in beweging te houden. Dit heet suspenderen. Voorbeelden zijn suspensiepolymerisatie (fabricage van plastics), het oplossen van zouten of het uitlogen van metaalerts.
Dispergeren en emulgeren
Bij vloeistoffen die niet mengbaar zijn, kan men - door te roeren - de ene vloeistof in de andere verdelen in de vorm van fijne druppels. Men spreekt dan van een vloeistofdispersie. Dispergeren gebeurt bij polymerisaties (styreen in water, om polystyreen te maken), extractieprocessen (bijv. in de koperwinning) of in de voedingsmiddelenindustrie (coffee creamers). Een stabiele vloeistofdispersie noemt men een emulsie. Emulgeren kan men bereiken door zó hard te roeren dat de deeltjes heel klein worden en/of door een oppervlakte-actieve stof toe te voegen.
Gasdispersie
Ook kan men door te roeren een intensief contact bereiken tussen een vloeistof en een gas. Hiervoor gebruikt men de term gasdispersie. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast bij waterzuivering, fabricage van antibiotica en bij het ‘harden’ van oliën.
Roeren en mengen wordt altijd bereikt door stroomsnelheid en snelheidsverschillen in de vloeistof teweeg te brengen. Dit kost energie. Daarom is één van de uitdagingen voor de meng- en roertechniek het mengproces efficiënt en energiezuinig te maken.